ایمپلنت دندان چیست؟ در واقع ایمپلنت دندان جایگزینی برای ریشه ی دندان از دست رفته می شود و همواره نیز از جنس فلز تیتانیوم تهیه و تولید می شود تا بتواند با بدن سازگار بوده و ایجاد مشکل نکند. در ادامه طریقه ی کاشت ایمپلنت و ویژگی های یک ایمپلنت خوب همچنین مزایا و معایب ایمپلنت را بررسی می کنیم با ما همراه باشید.
آیا دندان شکسته و یا پوسیده دارید؟ غذا خوردن با وجود داشتن چند دندان خراب و یا شکسته راحت است؟ می توان گفت حدود 70 الی 90 درصد بزرگ سالان در جوامع امروزی بنا به دلایل مختلف و گوناگونی دارای چند دندان پوسیده، شکسته و یا حتی کشیده شده هستند که عوارض جانبی متعددی از جمله سخت شدن غذا خوردن، مشکلات گوارشی، بوی نا مطبوع دهان و… را برایشان رقم زده است. دهان های خراب و یا پوسیده شده را می توان با عصب کشی، پر کردن و روکش مجددا ترمیم کرد و بیمار را برای سالیان متعددی از شر این مشکلات راحت کرد. اما چاره ی دندان های کشیده شده چیست؟ چگونه می توان جای خالی آن ها را پر کرد؟
فهرست
ایمپلنت دندان
شاید شما هم گمان می کردید که سابقه ی ایمپلنت دندان که با نام درون کاشت دندانی هم شناخته می شود حتی به دو الی سه دهه هم نرسد، اما این موضوع به هیچ وجه صحت ندارد؛ در واقع قدمت کاشت ایمپلنت به سه الی چهار هزار سال پیش هم می رسد. در 4 هزار سال پیش چینی ها از جمله نخستین افرادی بودند که به جای دندان از دست رفته از چوب بامبو برای ایمپلنت استفاده می کردند.
از جمله دیگر تمدن هایی که نشانه ی استفاده از ایمپلنت را دارند مصریان دوران باستان بودند، اما آن ها نسبت به چینیان پیشرفته تر بوده و از فلزات مختلفی که در برابر اکسیژن و رطوبت از خود مقاومت نشان می دادند، به عنوان دندان ایمپلنت استفاده می کردند. اما آنچه که پایه گذار شکل گیری دندان های امروزی شد، تحقیقات پزشکی سوئدی در حدود 70 سال پیش بود که با پژوهش بر روی مکانیسم استخوان انجام شد.
طریقه ی کاشت ایمپلنت
هرگاه نام ایمپلنت دندان به گوش می خورد معمولا با ناراحتی و کمی هم حس ترس درمورد الزام کاشت ایمپلنت صحبت می کنند، اما واقعا علت چیست؟
ایمپلنت به زبان ساده و همان طور که توضیح داده شد یعنی قرار دادن یک تکه فلز داخل استخوان فک صورت که به معنی جراحی استخوان فک و سوراخ کردن آن است که طبیعتا دردناک است. پس از قرار گیری پایه ی ایمپلنت بیمار بایستی شش ماه متوالی را صبر کند تا بافت استخوانی در اطراف ایمپلنت تشکیل شود و به اصطلاح پایه ی فلزی جذب استخوان فک شود؛ پس از طی این دوره دندان پزشک می تواند روکش را بر روی پایه قرار داده و اصلاحات لازم را بر روی آن اجرا کند.
ویژگی های یک ایمپلنت خوب چیست؟
همان طور که گفته شد ایمپلنت دندان می تواند بهترین گزینه برای افرادی باشد که دندان خود را از دست داده اند و مسلما زندگی برایشان بسیار سخت شده است. اما آیا هر ایمپلنتی می تواند جای دندان قبلی شما را بگیرد؟ آیا می دانید که یک ایمپلنت مناسب و مرغوب چه ویژگی هایی دارد؟
در صورتی که ایمپلنت مورد نظر تمامی آیتم هایی که در ادامه گفته می شود را داشته باشد، می تواند جز محصولات مرغوب قرار گیرد و تا پایان عمر نقش یک دندان طبیعی را برای فرد ایفا کند؛ پس بهترین کار آن است که پیش از اقدام به کاشت درون دندانی حتما اطلاعات لازم درباره ی آن و همچنین مرکزی معتبر را پیدا کنید تا در آینده دچار مشکل نشوید.
1- مقاومت در برابر ضربه و ساییدگی
اولین ویژگی یک ایمپلنت خوب در مورد میزان مقاومت آن در برابر ضربه و ساییدگی می باشد. تصور کنید که شی به صورت ناگهانی همچون پرتاب یک اسباب بازی به صورت شما بخورد، یا در حال ورزش کردن باشید و بیفتید و مواردی از این قبیل برایتان رخ دهد، مسلما اگر دندان ایمپلنت شده از دندان های جلویی باشد امکان شکستگی اش بسیار زیاد خواهد بود و می تواند باعث دردسرهای بسیاری برایتان شود.
اما یک ایمپلنت خوب در برابر چنین ضرباتی همچون دندان طبیعی مقاومت می کند. مورد دیگر مقاومت دندان مربوط به ساییدگی آن در گذر زمان است. اگر دندان ایمپلنت شده تان جز دندان های آسیا باشد وظیفه ی اصلی جویدن غذا را برعهده دارد پس بایستی جنس روکشش به قدری مناسب باشد که طی گذر سالیان دچار ساییدگی نشود و به اصطلاح یک عمر برای فرد کار کند.
2- ظاهر طبیعی و زیبا
گاهی اوقات میبینیم که برخی از بیماران و حتی دندان پزشکان حاضرند برای کاهش هزینه های کاشت ایمپلنت کیفیت برخی از مواد اولیه را تغییر دهند، یا آن که مرحله ی ظریف کاری و توجه به جزئیات آن را به طور کلی کنار می گذارند؛ همین موضوع باعث می شود که ایمپلنت کاشته شده یا هیچ شباهتی به دندان واقعی نداشته باشد و یا اگر هم دارد، این شباهت بسیار کم خواهد بود.
مورد دیگری که می تواند در طبیعی بودن ظاهر ایمپلنت اشکال ایجاد کند مربوط به رنگ دندان است، ممکن است رنگ دندان های خودتان سفید معمولی، شیری و… باشد اما ایمپلنت را به رنگ سفید لمینتی که به لمینت هالیوودی نیز معروف است سفارش دهید؛ همین موضوع باعث ناهمگون شدن ایمپلنت و دیگر دندان ها می شود.
3- مهارت دندان پزشک
مهارت دندان پزشکتان یکی از مهم ترین مولفه هایی است که می تواند در دوام و کیفیت ایمپلنت موثر باشد زیرا در صورت آن که کیفیت کار دندان پزشک کم باشد امکان دارد که در عرض زمان کوتاهی دندان کاشته شده بیفتد و یا مشکلات دیگری را به وجود آورد.
ممکن است برخی از دوستان گمان کنند که یک دندان پزشک با افزایش سابقه کاری اش می تواند مهارت پیدا کند، اما باید بگوییم که الزاما این طور نیست و ممکن است یک دندان پزشک در سال های اولیه ی کاری اش باشد اما مهارت و تبحری در کار کاشت ایمپلنت داشته باشد که یک دندان پزشک بیست ساله ندارد.
4- بهداشت
رعایت بهداشت توسط خود بیمار در زمان قبل از کاشت، طی دوره درمان و پس از اتمام درمان جز مهم ترین و اصلی ترین مواردی است که می تواند عمر و همچنین کارایی هر نوع پوشش دندانی اعم از روکش، پروتز، دندان مصنوعی و ایمپلنت را تا حد چشمگیری افزایش دهد.
اما بهداشت شامل چه مواردی می شود؟ این بهداشت شامل مواردی همچون زدن مسواک به صورت مداوم و هر شب، استفاده از آب و نمک در اوایل دوره ی قرارگیری روکش، استفاده از نخ دندان و…می شود. در زمانی که به تازگی روکش کار گذاشته می شود به علت وارد آمدن فشار بر لثه ها ایجاد خون مردگی بسیار طبیعی است اما با استفاده از آب و نمک رقیق می توانید به تسریع روند بهبود یافتگی این معضل کمک کنید.
مزایا و معایب ایمپلنت دندان چیست؟
تا بدین جا بیشتر موضوعات مربوط به ایمپلنت دندان را مورد بررسی قرار دادیم. اما این کاشته ی درون دندانی آیا عیب و ضرری هم دارد؟ دیگر مزایا و امتیازاتش چیست؟ در ادامه هر مورد را به صورت جداگانه بررسی می کنیمتا اگر به دنبال کاشت ایمپلنت هستید به راحتی بتوانید در مورد انجام دادن یا ملغی کردن تصمیم کاشت ایمپلنتتان تصمیم گیری کنید.
مزایای کاشت ایمپلنت دندان
1- امکان کاشت آنی و فوری
فرض کنید یکی از دندن هایتان را به خاطر خرابی و یا شکستگی کشیده اید و آن را از دست داده اید، مسلما تا جای آن بهبود پیدا کند و یا بتوانید روشی برای جایگزینی آن پیدا کنید زمان می برد؛ اما می توانید ایمپلنت را بلافاصله پس از کشیده شدن دندان قبلی بکارید. خالی بودن جای دندان مشکلات متعددی و زیادی را می تواند برای شخص ایجاد کند.
به طور مثال یکی از شایع ترین موارد رشد لثه و گرفته شدن جای دندان به وسیله ی لثه است که کار را برای کاشت دندان سخت می کند. مورد بعدی احتمال جابه جایی دندان ها و کج شدن آن ها است، پس اگر نمی خواهید که علاوه بر هزینه ی کاشت دندان هزینه ی ارتودنسی را هم متقبل شوید بهتر است در کوتاه ترین زمان ممکن اقدام به کاشت ایمپلنت کنید.
2- جلوگیری از تحلیل و فرسایش فک
فرض کنید دندانی در دهان خود ندارید و یا فقط چند دندان سالم در دهانتان باقی مانده است که می توانید با آن ها غذا را بجوید، در قسمت هایی از فکتان که دندان وجود ندارد استخوان فک و لثه ها بایستی فشار جویدن غذا و قسمت های سخت غذا را تحمل کنند. همین موضوع باعث می شود که ایجاد زخم در لثه ها و گاها عفونت آن ها و همچنین سایش استخوان های فک بسیار زیاد شده و باعث بیماری های مختلف و همچنین بوی بد دهان شوند.
معایب کاشت ایمپلنت دندان
درست است که طبق نظر اکثر دندان پزشکان و افرادی که تجربه ی کاشت ایمپلنت را داشته اند، این روش دارای کمترین میزان عوارض است اما ما در اینجا حتی موارد کوچک را هم بررسی می کنیم تا شما همراهان و دوستان گرامی به بهترین نتیجه ی مورد نظر خود دست پیدا کنید.
1- شکستگی روکش یا بدنه
همان طور که اگر سعی کنید گردو و پسته را با دندان خود بشکنید دچار مشکل می شوید، اگر با ایمپلنت هم همین کار را کنید امکان شکستن روکش و ایجاد دردسر را برای خودتان زیاد کرده اید. نکته ی مهم اینجاست که در صورت شکستگی روکش یا همان بدنه به هیچ عنوان امکان اصلاح و ترمیم آن وجود ندارد.
2- ایجاد عفونت
همانطور که پیشتر نیز گفته شد، ایمپلنت بایستی در بافت استخوانی فک فرو رفته و جذب استخوان شود، در صورتی که این فرایند به درستی انجام نشود امکان ایجاد عفونت وجود دارد که یکی از معایب کاشت غیر اصولی ایمپلنت است.