معمولا حدود نود درصد از افراد دندان عقل را در می آورند که از میان این تعداد، بسیاری از آن ها این دندان ها را می کشند. اما دندان عقل واقعا چیست و چرا به گفته ی بسیاری از دندان پزشکان باید این دندان ها را کشید. در ادامه هم در مورد خود دندان عقل و هم در مورد روش هایی که می تواند باعث درمان عفونت لثه پس از کشیدن دندان عقل استفاده کرد، صحبت خواهیم کرد با دندانپزشکی ما همراه باشید.
فهرست
دندان عقل چیست؟
دندان عقل به 4 دندان انتهایی انسان گفته می شود که در انتهای فک های بالا و پایین انسان دیده می شوند. این دندان ها همزمان با دندان های دائمی رشد نمی کنند بلکه غالبا زمانی رشد می کنند که دندان های دائمی رشد خود را کامل کرده اند. در واقع دندان های عقل بین سنین 17 الی 25 سالگی در می آیند. نکته ی مهم بعدی در مورد دندان های عقل آن است که همه ی این دندان ها به بیرون از لثه نمی آیند و امکان آن که داخل لثه باقی بمانند و دندان عقل نهفته را بسازند بسیار زیاد است.
علت کشیدن دندان عقل چیست؟
پوسیدگی دندان های مجاور
فضای فک انسان محدود است و مناسب دندان هایی است که در آن رشد کرده اند، همان طور که توضیح داده شد دندان عقل پس از سن 17 سالگی آغاز شده و تا سن 25 سالگی هم ادامه می یابد پس واضح است که در زمان رشد دندان های عقل احتمال آن که فضای کافی برای دندان های عقل وجود نداشته باشد بسیار زیاد است. به علت محدود بودن فضا اگر دندان عقل دچار پوسیدگی شود احتمال آن که دندان های مجاور را هم خراب کند و این پوسیدگی ها باعث ایجاد عفونت در بدن شوند بسیار زیاد است. همین موضوع یکی از مهم ترین دلایلی است که کشیدن دندان عقل را تبدیل به یک الزام می کند.
به هم ریختن نظم دندان ها
به علت آن که دندان عقل در آخر تمام دندان ها رشد می کند و احتمالا استخوان فک گنجایش بیشتری را ندارد احتمال آن که این دندان در هنگام رشد به دندان های مجاورش فشار وارد کند و دیگر دندان ها را به هم فشرده می سازد. این فشرده سازی دندان ها به هم علاوه بر آن که نظم دندان ها را به هم می ریزد باعث شکستگی و یا ترک خوردن دندان ها نیز خواهد شد.
روش های درمان عفونت لثه
طبق توضیحات ارائه شده متوجه شدیم که در صورت عدم درمان دندان عقل امکان ایجاد عفونت در اطراف ان بسیار زیاد است که اگر اقدام به درمان این عفونت نکنیم احتمال سرایت عفونت به دیگر نقاط بدن هم بسیار محتمل است. در ادامه برخی از روش های مناسب درمان دارویی و سنتی برای عفونت ناشی از کشیدن دندان عقل را برایتان بازگو کرده ایم، امیدواریم که روش های ذکر شده مفید واقع شوند.
1- استفاده از مخلوط جوش شیرین
این روش یکی از درمان های خانگی برای درمان عفونت لثه به شمار می رود که البته روشی خانگی است و هنوز هیچ اثبات علمی برای آن ارائه نشده است. از جوش شیرین می توانید حداقل یک بار در روز برای کشیده شدن عفونت لثه استفاده کنید.
2- دهان شویه
دهان شویه های حاوی فلوراید در حالت طبیعی خاصیت ضد باکتریایی دارد و اگر دهان عفونتی هم داشته باشد با استفاده از این دهان شویه ها می تواند در روند پاکسازی حفره ی دهانی از باکتری و عفونت بسیار تاثیرگذار باشد.
3- آویشن
یکی از گیاهان دارویی که همزمان دارای خواص ضد درد و خواص ضد باکتریایی می باشد آویشن است. می توانید با درست کردن دمنوش این گیاه و خورده سه فنجان دمنوش آویشن در روز متوجه تسریع روند درمان عفونت دندان خود شوید.
4- مترونیدازول
یکی از داروهایی است که به طور کل برای درمان عفونت ها مورد استفاده قرار می گیرد. قرص مترونیدازول را گاهی همراه با آموکسی سیلین هم تجویز می کنند. البته فراموش نکنید که به هیچ وجه پیش از پایان دوره ی دارو، به صورت خود سرانه دارو را قطع نکنید زیرا می تواند منجر به بازگشت شدیدتر علائمتان شود.
5- پنی سیلین
یکی از آنتی بیوتیک های قوی که سالیان است که وجود دارد پنی سیلین می باشد. در مورد پنی سیلین بسیار مراقب باشید زیرا گزارشات مختلفی مبنی بر واکنش های بدن افراد به آن زارش شده است، پس اگر به این دارو حساسیت دارید بهتر است دور آن را یک خط قرمز بکشید.
6- آب و نمک
استفاده از آب نمک رقیق در درمان عفونت و همچنین کم کردن التهاب لثه در مکان دندان کشیده شده بسیار موثر است و حتی می تواند به بسته شدن سریع تر زخم لثه هم بسیار کمک کند.
سخن پایانی
با توجه به موضوعاتی که مطرح شد اهمیت کشیدن دندان عقل و همچنین درمان آن برایتان مشخص شد. البته فراموش نکنید که روش های گفته شده همگی در صورتی کاربرد دارند که روند کشیدن دندان و حتی عفونت ناشی از آن طبیعی باشد، در غیر این صورت برای کشیده شدن عفونت دندان و لثه بهتر است تا به دندان پزشک مراجعه کنید.