فهرست مطالب
سینوس لیفت چیست؟
در علم دندانپزشکی به عمل جراحی اضافه کردن استخوان به فک بالا جهت کاشت دندان، سینوس لیفت گفته می شود. در برخی موارد عمل سینوس لیفت را پیوند سینوس نیز می گویند. در صورتی که بیمار نیاز به سینوس لیفت پیدا کند بایستی جراحی را توسط جراح فک و صورت یا پریودنتیست انجام دهد. همان گونه که می دانید ایمپلنت دندان به عنوان بهترین جایگزین دندان های از دست رفته، زمانی قابل انجام است که بیمار از شرایط کافی برای کاشت برخوردار باشد. یکی از این شرایط داشتن استخوان کافی در فک بالایی بوده که در صورت عدم وجود آن می تواند جراحی لیفت سینوس را انجام دهد.
انواع عمل جراحی سینوس لیفت از جمله سینوس فکی، سینوس باز و سینوس بسته وجود دارد که بسته به نیاز بیمار دکتر اقدام به انجام آن می کند. برای انجام این عمل نیز بایستی بیمار شرایط لازم را داشته باشد که آیا استخوان از بدن خود بیمار گرفته شود یا از بدن شخص دیگر و یا حتی استخوان بدن حیوانات استفاده شود.
در کل سینوس لیفت به جراحی گفته می شود که در آن نواحی بدون دندان برای کاشت ایمپلنت آماده می شود. در هر صورت این جراحی به هدف آماده سازی و بازسازی محل کاشت ایمپلنت دندان توسط دکتر صورت می گیرد.
نیاز به استخوان کافی جهت کاشت ایمپلنت بیمار را وارد به قبول هزینه جراحی لیفت سینوس می کند. به طور تقریبی بیمار بایستی خود را برای کاشت در 4 تا 9 ماه بعد از جراحی سینوس آماده کند.
انواع سینوس لیفت کدام است؟
سینوس لیفت بسته
عمل سینوس لیفت بسته که قبل یا بعد از کاشت ایمپلنت دندان انجام می شود، زمانی کاربرد دارد که استخوان فک حداکثر 3 میلی متر از حد مجاز و مورد نیاز برای کاشت ایمپلنت دندان کمتر باشد. برای این جراحی بایستی استخوان فک با کم تکنولوژی های جدید که به آن سینوس لیفت بسته می گویند، تا کف سینوس توسط دریل انجام شود.
در این عمل که توسط دکتر و به صورت کاملا تخصصی انجام می شود، فضای کافی جهت کاشت دندان با طول مناسب ایجاد شده و این فضا بعدا توسط پودر استخوان پر می شود. در طی این مراحل فضای مناسب جهت کاشت ایمپلنت در داخل سینوس ایجاد شده و پس از گذراندن مدت زمان مشخص جهت کاشت ایمپلنت اقدام می شود. در نظر داشته باشید که متاسفانه آسیب دیدگی و پاره گی غشا در این عمل تشخیص داده نشده و امکان عفونت پس از عمل وجود دارد.
سینوس لیفت باز
عمل سینوس باز یا سینوس لیفت باز با هدف مشابه پیوند استخوان فک جهت کاشت ایمپلنت دندان با دو روش همزمان با ایمپلنت و با فاصله ی زمانی با کاشت ایمپلنت دندان صورت می گیرد. به طور کلی این جراحی زمانی قابل انجام است که حداقل 5 میلی متر استخوان عمودی مابین کف سینوس و لبه استخوان و با عرض کافی باقی مانده باشد. با قرارگیری غشاء محافظ بر روی محل اتصال به سینوس، محل جراحی بسته شده و متخصص می تواند پس از آن ایمپلنت را بلافاصله در آن محل جایگذاری کند.
چه زمانی جراحی سینوس لیفت انجام شود؟
بخشی از مجرای تنفسی را سینوس فک فوقانی که به صورت یک حفره است، تشکیل می دهد. محل قرار گیری این حفره در بالای دندان های آسیا بزرگ و کوچک بوده و توسط مجرای استنون به بینی متصل می شود. در صورتی که دندان های آسیا دچار عفونت و یا حتی پوسیدگی شدید شود، این قسمت دچار سینوزیت شده و راهی جز انجام جراحی سینوس لیفت توسط دکتر وجود ندارد.
زمانی که بیمار برای رفع عفونت اقدام به عمل جراحی سینوس لیفت می کند، بخش زیادی از استخوان فک بالا تحلیل رفته و دیگر شرایط کافی برای کاشت ایمپلنت دندان وجود ندارد. در این مرحله چاره ای جز ایجاد استخوان برای کاشت ایمپلنت وجود ندارد.
آماده سازی بیمار قبل از جراحی سینوس لیفت
برای بررسی شرایط جسمی بیمار لازم است که یکسری آزمایش اشعه ایکس یا سی تی اسکن انجام شود. در این جراحی بسته به شرایط بدنی بیمار جراحی به چند روش قابل انجام است. استخوانی که برای جراحی سینوس مورد نیاز است در صورتی که بیمار شرایط بدنی خوبی داشته باشد از بدن خود وی گرفته می شود و به آن استخوان اتوژن می گویند. اما چنانچه شرایط جسمی بیمار مناسب برای پیوند نباشد از استخوان فرد متوفی استفاده می شود و به آن استخوان آلوژنیک می گویند. راه دیگر استفاده از استخوان گاو بوده که به آن زنوگرفت گفته می شود.
مراحل انجام جراحی سینوس لیفت
دکتر به هنگام شروع جراحی لیفت سینوس در قسمتی که دندان عقب بیمار از دست رفته باشد، بافت لثه را برمی دارد. پس از بلند کردن بافت توسط تجهیزات مدرن دندانپزشکی، استخوان زیر آن بیرون کشیده شده و یک حفره کوچک در استخوان ایجاد می کند. در این حالت غشای بین سینوس در طرف دیگر حفره که سینوس را از استخوان فک جدا شده و به راحتی برای دندانپزشک قابل مشاهده است.
برای جدا سازی غشا از استخوان متخصص از ابزارهایی و البته با مهارت های خاصی غشا را به عقب هل می دهد. پس از انجام این مراحل گرانول های ماده گرفت استخوان به جای فضای خالی سینوس قرار می گیرد. فراموش نکنید که مقدار استخوانی در هر فرد متفاوت بوده و به طور معمول از چند میلی متر فراتر نمی رود. پس از جایگذاری استخوان متخصص بافت را سر جای خود می گذارد. تمام این مراحل باید 4 تا 9 ماه قبل از کاشت ایمپلنت انجام شود. در طول این مدت ماده گرفت استخوان با استخوان فک بیمار به طور کامل جوش خواهد خورد.
مراقبت های پس از جراحی سینوس لیفت
- کاهش خونریزی : خونریزی امری طبیعی بعد از انجام لیفت سینوس می باشد اما برای کنترل آن هر 45 الی 60 دقیقه یکبار گاز را عوض کنید.
- کم کردن ورم : ورم نیز همانند خونریزی یک امر عادی و طبیعی است.تا 48 ساعت کمپرس یخ مفید است.
- رژیم غذایی : زمانی که دهان شما هنوز بی حسی را دارد از خوردن نوشیدنی داغ و حتی مواد غذایی داغ خودداری کنید. جویدن غذای سفت مانند تخمه آفتاب گردان، چیپس، مغزیجات و دیگر مواد سفت ممنوع است.
- مصرف دارو : سعی کنید برای کنترل درد خود از مصرف داروهای خودسرانه امتناع کنید و تنها داروهای تجویز شده توسط متخصص را مصرف کنید.